Wat is Karate?

Karate bestaat uit veel facetten. Karate ontwikkelt je lichaam door middel van het fysieke karakter. Karate is een “sport” waarmee je het lichaam op de meest gevariëerde manier gebruikt en ontwikkeld. Je werkt aan kracht, leningheid en uithoudingsvermogen maar ook aan snelheid en je reflexen. Het sporten heeft een ontspannende werking waardoor je na een training jezelf weer fit voelt.

Karate maakt je mentaal sterker. Door het trainen van karate werk je aan je doorzettingsvermogen en je discipline. Na veel trainingsarbeid kan het zelfs je gedrag positief beïnvloeden en het helpen jezelf te beheersen (lichamelijk en geestelijk). Karate kan zelfs een manier zijn om naar te leven. In Japan spreekt men dan van “do”, wat “de weg van de leer” betekend.

Karate wordt beoefend als zelfverdediging. Door het leren en daarna trainen om jezelf te verdedigingen is de eerste stap gezet. Daarna zal natuurlijk wel nog het nodige aan realisme moeten worden ingebracht en geoefend. Je zult niet veranderen in een onverslaanbare vechtmachine maar je kunt wel een stuk weerbaarder worden.

Omdat karate ook als sport wordt beoefend zit er een spel- of wedstrijdelement aan. Door de wedstrijdsport komt karate meer in de belangstelling en groeit het uit tot een bekende sport. Er worden wedstrijden gedaan op verschillende niveau’s en in verschillende aspecten zoals kumite (gevecht) en kata (spiegelgevecht).

Warming-up

Een karateles zal beginnen met een warming-up die ervoor zorgt dat de doorbloeding van spieren, pezen en botten in je lichaam verbeterd, zodat je optimaal kunt presteren. Een warming-up wordt soms gebruikt om fysiek sterker te worden en je conditie te verbeteren. Door het rekken en strekken van je spieren wordt je lenigheid vergroot om je karatetechnieken beter te kunnen uitvoeren.

Kihon

Kihon betekend basis. In dit onderdeel ligt de nadruk op techniek. Je leert stoten, afweringen, trappen, vegen, klemmen en sprongen. Het bevat zowel het aanleren van nieuwe technieken als het trainen, verbeteren en perfectioneren van bekende technieken. De basistechnieken worden zowel vanuit stilstand als vanuit beweging of verplaatsing (vooruit en achteruit) uitgevoerd. Elk niveau

heeft zijn eigen aandachtspunten. Zo zullen beginners bezig zijn met het aanleren van bewegingen. De nadruk bij gevorderden ligt op effectiviteit, snelheid, kracht en reflex. Bij experts wordt er gelet op het natuurlijk gebruik van de technieken waarbij gelet wordt op spontaniteit, mentale kracht en tactiek.

Kata

Kata is een schijngevecht dat de karateka alleen uitvoert. Een kata is een vaste oefenvorm (patroon) met verschillende technieken. Elke techniek in de kata is een verdediging gevolgd door een tegenaanval. Als eerste zal de vorm van de kata worden aangeleerd. Daarna zal men altijd de technieken standen en bewegingen moeten blijven perfectioneren. Later zal de nadruk worden gelegd op de toepassing van de technieken uit de kata (bunkai). Elke afzonderlijke techniek in de kata wordt met partner als gevechtsvorm geoefend. Binnen het Shotokan Karate zijn er 26 officiële kata’s. Door de striktheid van de vorm en de details zijn de kata’s nog steeds zoals ze honderden jaren geleden samengesteld zijn.

Kumite

kumite

Kumite betekend vechten en is een belangrijk onderdeel van Karate. De eerste stap is het aanleren van basisvormen en deze uitvoeren met partner. Door af te spreken met welke techniek je aanvalt, afweert en de tegenaanval uitvoert kan er op een beheersbare manier een gevecht worden geleerd. Zo zal er stap voor stap steeds meer een reële gevechtsvorm ontstaan. Ook wordt er in de training de spelvorm van het kumite beoefend, het sparren. Dit is een manier om binnen de regels een sportieve competitie te houden in wedstrijdvorm. Op een leuke manier meet je jezelf met anderen in de dojo (sporthal).

Cooling-down

Na een flinke fysieke inspanning moet je lichaam herstellen. Het is belangrijk dat afvalstoffen zo snel mogelijk je lichaam verlaten. Door verschillende oefeningen, aan het eind van de les, breng je het lichaam tot rust.